Restauratoren Nederland is dé beroepsvereniging voor iedereen werkzaam in de conservering en restauratie van cultureel erfgoed.

De Stichting Culturele Vrienden van de Sint Jacobus de Meerdere te Den Haag vatte in 2015 het plan op om het wijwatervat achter in de kerk te laten schoonmaken en restaureren. Dit wijwatervat, dat oorspronkelijk als doopvont dienstdeed in de Vondelkerk te Amsterdam, was door de tand des tijds zeer aangetast. Het wijwatervat bevat naast een stenen bekken een rijkelijk grote bewerkt metalen opstand en een tweetal afdekplaten; dit alles gemaakt in het atelier van Pierre Cuypers.

Via het kunstblad “Collect” kwam de stichting in contact met Rosalijn van IJken. In samenwerking met de firma Snellaars, die het stenen gedeelte voor haar rekening nam en vervoersbedrijf van Kralingen, heeft Rosalijn een waar kunststukje geleverd. De metalen opstand is in verschillende kleine en grote delen volledig uit elkaar gehaald, schoongemaakt, behandeld en waar nodig gerestaureerd. Enkele ontbrekende pinakels zijn middels een mal opnieuw gemaakt. Halverwege de werkzaamheden hebben de bestuursleden aan het atelier van Rosalijn een bezoek kunnen brengen om de vorderingen te kunnen zien en uitleg te krijgen over de procedure. De samenwerking met Rosalijn liep uiterst plezierig en voorspoedig. Er was te allen tijde ruimte voor overleg en het stellen van vragen. Het resultaat na maanden van noeste arbeid is fantastisch. Een groot project waar de Stichting met zeer veel voldoening op terugkijkt, niet in de laatste plaats door de deskundige, enthousiaste en zeer betrokken werkwijze van Rosalijn. Elles van der Lubbe, secretaris Stichting Culturele Vrienden St Jacobus de Meerdere

Meer weten?

Bel 06 17 50 68 60