Restauratoren Nederland is dé beroepsvereniging voor iedereen werkzaam in de conservering en restauratie van cultureel erfgoed.

Deze klassieke messing koorlezenaar in de vorm van een pelikaan, het symbool van opofferende liefde werd in 1489 gegoten door de Mechelse geelgieter Jan Fierens. Het oppervlak was behoorlijk vuil, door witte poetsmiddelresten die in het verendek achtergebleven waren en vermengd waren geraakt met de door de hoge luchtvochtigheid ontstane lichtgroene corrosie. Een andere, minder vaak voorkomend vuil dat aangetroffen werd was guano. De Grote sint Bavo heeft namelijk een van de meest gezonde vleermuispopulaties van Nederland!

De lezenaar is chemisch gereinigd door een speciaal procedé waarbij corrosie wordt verwijderd zonder het metaaloppervlak aan te tasten en daarna plaatselijk gepoetst. Het oppervlak is grondig gereinigd van poetsmiddelresten en voorzien van een beschermende stabiele was.

Hier een leuk stuk van conservator Gerrit Bosch. De prachtige foto’s van tijdens- en na restauratie zijn van Jean Laurey.