Restauratoren Nederland is dé beroepsvereniging voor iedereen werkzaam in de conservering en restauratie van cultureel erfgoed.

Wanneer uw dierbare of kostbare voorwerp beschadigd is en restauratie nodig heeft, kunt u langs komen in mijn werkplaats. Tijdens een gesprek besluiten we wat het juiste is voor uw voorwerp. U krijgt een schatting of vrijblijvende offerte en na akkoord ga ik aan de slag.  Wat er uitgevoerd wordt ligt aan uw wensen en budget, er is veel mogelijk. Binnen welke kaders ik werk leest u hier onder.

Bij restauratie is de historie, en ook het historische uiterlijk van het object erg belangrijk. Meestal worden er geen behandelingen uitgevoerd die het voorwerp weer "als nieuw" maken omdat de schoonheid van een voorwerp ook door de tekenen van ouderdom wordt bepaald. Omdat er natuurlijk wel van een object genoten mag worden, wordt samen met de klant bekeken wat er tussen deze grenzen mogelijk is.

Er wordt altijd een duurzame oplossing gezocht voor materiaaltechnische problemen. Bij de restauratie worden zo veel mogelijk materialen gebruikt die reversibel (te verwijderen) en chemisch stabiel zijn zodat deze in de loop der jaren zelf geen problemen voor het object veroorzaken. Hierin zit ook het verschil tussen reparatie en restauratie. Reparatie is erop gericht dat een object weer als nieuw wordt en dat het gebruikt kan worden waarvoor het oorspronkelijk bedoeld was. Bij restauratie kan dat ook een doel zijn, maar vaak wordt er besloten een minder ingrijpende, en reversibele restauratie uit te voeren dan een ambachtsman of reparateur uit zou voeren. 

Soms krijg ik de vraag, is het het waard? Helaas kan ik die niet voor u beantwoorden omdat die gaat over marktwaarde. Marktwaarde is een belangrijke waarde maar niet de enige. De meeste voorwerpen die ik restaureer hebben een culturele, emotionele of spirituele waarde. De opluching die ik bij overhandiging van het gerestaureerde voorwerp nog wel eens zie op de gezichten van mijn cliënten spreekt boekdelen.

Meer weten?

Bel 06 17 50 68 60